ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμπρός για απεργιακή 8 Μάρτη!
Στις 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, προχωράμε απεργιακά για να βάλουμε φρένο στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν τα μνημόνια. Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, αποκτάει και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Αυτή η ημέρα ούτως ή άλλως ήταν πάντοτε υπόθεση του εργατικού κινήματος, μιας και από αυτό προέκυψε αυτή η "επέτειος" στις αρχές του 20ού αιώνα. Μόνο "επετειακή" όμως δεν είναι!
Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας τους προηγούμενους μήνες, για να διαδηλώσουν ενάντια στον ακροδεξιό σεξιστή υποψήφιο Μπολσονάρο. Μέσα στην προηγούμενη χρονιά οι γυναίκες έκαναν αισθητή την παρουσία τους κατεβαίνοντας κατά εκατομμύρια ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις του Τραμπ στις ΗΠΑ, παλεύοντας για το δικαίωμα στην έκτρωση στην Ιρλανδία και την Πολωνία, συμμετέχοντας στους αγώνες ενάντια στην στοχοποίηση των μουσουλμάνων γυναικών, αλλά και πρωτοστατώντας στους εργατικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους: Από τις υπαλλήλους των McDonalds και τις αεροσυνοδούς της Ryanair διεθνώς μέχρι τα νοσοκομεία, το Βοήθεια στο Σπίτι, τις συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, τις καθαρίστριες των σχολείων στην Ελλάδα.
Οι αιτίες για αυτό το ξέσπασμα είναι υπαρκτοί και εδώ. Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε ο "δείκτης ισότητας των φύλων" που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν, ο μέσος όρος των κρατών - μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2 και πρώτη στην ανισότητα είναι η Ελλάδα με 50, δηλαδή με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Πέρα όμως από αυτά την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, και πέρα από την ανισότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, επιβαρύνονται πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Η πολιτική των μνημονίων, δέκα χρόνια τώρα έχει οδηγήσει σε πλήρη διάλυση το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα. Η κατάρρευση των νοσοκομείων, η διάλυση των γηροκομείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, της Παιδείας, έχει σημάνει ότι όλες αυτές οι απαραίτητες λειτουργίες, έχουν πλέον περάσει στις πλάτες των γυναικών. Σε αυτή την εικόνα της διαρκούς λιτότητας η μισή εργατική τάξη έχει χτυπηθεί περισσότερο από τις μνημονιακές πολιτικές.
Γι’ αυτό φέτος μια σειρά εργατικά σωματεία και συλλογικότητες βάζουν μπροστά τη διεκδίκηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη. Θέλουμε το σύνολο της εργατικής τάξης, το σύνολο της κοινωνίας να απεργήσει και να παλέψει με αιχμή τα δικαιώματα των γυναικών. Για να γίνει η 8 Μάρτη ένας μεγάλος σταθμός στον αγώνα για να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε απεργιακή κινητοποίηση και πορεία στις 2:00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου